Showcase 2

„Showcase 2” je muzički program koji će biti održan 2. septembra u Distriktu, u objektu Proizvodnja (bivši Kvoter), kao deo otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

U okviru programa će nastupiti Yugo bleja (warm up) od 21 do 21.30, Nataleé od 21.30 do 22.10, Manivi od 22.20 do 23.00,  Retrospektiva i A.N.D.R. od 23.10 do 23.50 i SevdahBABY od 24.00 do 01.00.

Nataleé

Beogradski sastav Nataleé nastao je u decembru 2018. godine, a ubrzo potom usledio je njihov prvi javni nastup. Iako je svoju muzičku karijeru započela kao kantautorka, nije bilo sumnje da će Natalija Rajković okupiti profesionalne muzičare, koji je već godinama unazad
podržavaju i prate. Bend je za kratko vreme, nakon objavljenog snimka live verzije pesme „Brat“ na youtube platformi organizacije „Sofar“ dobio neočekivano mnogo simpatija publike, što je muzičke saradnike i prijatelje inspirisalo da nastave sa daljim radom. Natalija Rajković Nataleé je danas tako priznata i nagrađivana muzičarka na kantautorskoj sceni, a legenda o srčanim koncertima ove muzičarke prati sve njene nastupe.
Aktuleni album „Osvesti se“ naišao je na odlične reakcije, a nakon pesama „Prvi plan“ i „Bebo“, spot je dobila i pesma „Remi“, još jedan favorit publike sa ovog izdanja. U srži ove, kao i svih ostalih pesama sa aktuelnog albuma, su Natalijin glas i gitara, kao i tekstovi koji nam na autentični način prenose perspektivu mlade žene koja je svesna gde živi i sa empatijom gleda na ljude oko sebe. Njene emocije su skoro neodvojive od priče, pa i kada peva o angažovanim temama i kritikuje društvo, ona govori o ljubavi.
Ono što ovaj sastav izdvaja jeste karakterističnost „live loop performance” koncepta, koji podrazumeva da se zvuk na svakom od koncerata menja, te muzičarima daje izvesnu slobodu i veliki prostor za improvizaciju. Zvuk koji Nataleé bend stvara možda ne možemo kategorizovati u određeni muzički žanr, ali jedno je sigurno – oni kombinuju tradicionalne instrumente sa modernim matricama i snažnom ženskom energijom kojom obuzimaju glas i tekstovi unikatne Nataleé.
Osim Natalije Rajković, koja je glavni vokal i ritam gitara, bend Nataleé čine i Aleksandar Dervišević Derwah (bas gitara), Branislav Dragović Bein (skreč majstor i DJ), Dušan Murišić (truba), Andrija Petrović (trombon), Aleksa Nenadović (električna gitara), Luna Škopelja (bek vokal i klavijature).

Manivi

Iza pseudonima Manivi krije se stvaralački univerzum Ivane Vukmirović, soul/rnb kantautorke, producentkinje, gitaristkinje, pevačice i bend liderke. Ivana je diplomirana prof. džez pevanja i profesionalna muzičarka sa decenijom rada iza sebe, usidrena trenutno u
Beogradu. U Manivi zvuk upleteni su istaknuti džez muzičari domaće scene (Peđa Milutinović – bubanj, Dragan Ćalina – klavijature, Dejan Antović – bas) donoseći sastavu virtuozne aranžmane i harmoničnu promišljenost koji su se prirodno stopili sa Ivaninom lirikom i
baršunastim glasom.
Bend Manivi neguje rnb/soul izraz od 2016. godine i iza njih nalaze sa dva albuma – Manivi (2016. Lampshade Media) i Mirror (2021. Glitch Records). Dosadašnja izdanja i nastupi benda Manivi već su priglili brojne regionalne ljubitelje soulful melodija, spoja izvrsnog lajv izvođenja muzike i elektronske produkcije, kao i refleksivnih tekstova. Ivana je svoj unutrašnji svet prekrojavala u tekstove najpre na engleskom jeziku, sve do izdanja pesme „Niko neće znati’’ sa Đorđem Miljenovićem (a.k.a. Sky Wikluh) 2021. kada pravi preokret i kreće sa stvaralaštvom na srpskom jeziku. Pored ovog dueta tu je i saradnja na numeri „Bezobrazno’’ i gostovanje na pesmi „Da izadjemo iz kafane’’ Đorđa Miljenovića. Ivana je delila binu i stvarala sa muzičarima poput Marka Luisa, Saleta Sedlara a stižu i kolaboracije sa imenima novog pop talasa – bendom Retrospektiva i producentom A.N.D.R.

 

A.N.D.R. i Retrospektiva

Omiljen trubač među producentima omiljen producent među trubačima, A.N.D.R. Andrija Gavrilović poznatiji kao A.N.D.R. je sve obožavanije ime na pop/dance sceni, izvanredan muzičar školovan na Berkliju i umetnik koji je brusio svoj zanat živeći i stvarajući u
Njujorku. Ove godine doneo nam je album „U KRUG”, pop/dance izdanje satkano od 10 pesama i 10 vokala novog talasa domaće scene među kojima su Luka Rajić, Retrospektiva, Nataleé, Maat Bandy (Gramophonedzie), Ana Protulipac (Irie FM), Jana Vuković i drugi. Nakon odličnih recenzija, desetina hiljada strimova i punih klubova samo par meseci nakon objavljivanja albuma „U KRUG” nastavlja da predstavlja ekipu koja stvara i voli dobru pop muziku. Koncept lajv nastupa podrazumeva saradnju sa bendom Retrospektiva i njihovim frontmenom Kićom kao glavnim vokalom, a kao gosti na sceni tu si i neki od pevača sa albuma.

Retrospektiva, pop trojac aktivan na domaćoj sceni od 2019. koji se čvrsto utisnuo u zvuk domaće scene sa albumom „Priče sa hard diska’’ i saradnjama sa sastavima Pocket Palma, SevdahBABY, Fantm, Gramophonedzie i naravno A.N.D.R. Spoj pop-melodija, modernih beat-ova, retro-synth zvuka, funky bass-a i odličnog vokala nesumnjivo će vas naterati da se dobro izđuskate. Retrospektivu čine: Aleksandar Stevanović Kića (vokal i tekstopisac), Dušan Paunković (bas), Luka Samardžija (gitarista, producent).

 

SevdahBABY

Danas, kao i pre petnaest godina, SevdahBABY je jedan čovek. On se zove Milan Stanković i on najviše uživa kada u svojim pesmama meša različite muzičke kulture. Ne boji se optužbi za jeres ni od jedne vrste publike: ni od strane ljubitelja mainstream ili balkanske folk muzike sa jedne i predstavnika urbane, andergraund kulture na drugoj strani. On snažno veruje da je muzika univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i američki blues, ili brazilska tristessa.
Osim kao producent, SevdahBABY je aktivan i kao DJ. Počev od 2007. godine imao je brojne nastupe širom bivše Jugoslavije, kao i u zemljama u okruženju. Njegovi DJ setovi odišu eklektikom, ali ta raznovrsnost stilova uvek je u svojoj dubokoj osnovi podržana pokretljivim funky ritmovima i snažnim elektronskim sint linijama.

 

„Showcase 1” je muzički program koji će biti održan 1. septembra u Distriktu, u objektu Proizvodnja u okviru kojeg će nastupiti: Turbo Trans Turisti u 20 časova, Bend 21. vek u 21 čas i Moussaka u 22 časa. 

„Showcase 3” je muzički program koji će biti održan 3. septembra u Distriktu, u objektu Proizvodnja u okviru kojeg će nastupiti: Jana Vuković u 21 čas, Iva Lorens u 22 časa, Ata u 23 časa, Galatheia u 23.45 i Tam u 00.30 časova.

Pogledajte ceo muzički program u okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture koji se održava od od 1. do 4. septembra u Distriktu. 

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

 

Oznake:

Datum

02. сеп 2022.
Završen!

Vreme

21:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/