Showcase 2

„Showcase 2” је музички програм који ће бити одржан 2. септембра од 21 час у Дистрикту, у објекту Производња (бивши Квотер), као део отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

У оквиру програма ће наступити Yugo блеја (warm up) од 21 до 21.30, Nataleé од 21.30 до 22.10, Маниви од 22.20 до 23.00, Ретроспектива и А.Н.Д.Р. од 23.10 до 23.50 и SevdahBABY од 24.00 до 01.00.

Nataleé

Београдски састав Nataleé настао је у децембру 2018. године, а убрзо потом уследио је њихов први јавни наступ. Иако је своју музичку каријеру започела као кантауторка, није било сумње да ће Наталија Рајковић окупити професионалне музичаре, који је већ годинама уназад
подржавају и прате. Бенд је за кратко време, након објављеног снимка ливе верзије песме „Брат” на youtube платформи организације „Софар” добио неочекивано много симпатија публике, што је музичке сараднике и пријатеље инспирисало да наставе са даљим радом. Наталија Рајковић Наталеé је данас тако призната и награђивана музичарка на кантауторској сцени, а легенда о срчаним концертима ове музичарке прати све њене наступе.
Актулени албум „Освести се“ наишао је на одличне реакције, а након песама „Први план“ и „Бебо“, спот је добила и песма „Реми“, још један фаворит публике са овог издања. У сржи ове, као и свих осталих песама са актуелног албума, су Наталијин глас и гитара, као и текстови који нам на аутентични начин преносе перспективу младе жене која је свесна где живи и са емпатијом гледа на људе око себе. Њене емоције су скоро неодвојиве од приче, па и када пева о ангажованим темама и критикује друштво, она говори о љубави.
Оно што овај састав издваја јесте карактеристичност „live loop performance” концепта, који подразумева да се звук на сваком од концерата мења, те музичарима даје извесну слободу и велики простор за импровизацију. Звук који Nataleé бенд ствара можда не можемо категоризовати у одређени музички жанр, али једно је сигурно – они комбинују традиционалне инструменте са модерним матрицама и снажном женском енергијом којом обузимају глас и текстови уникатне Nataleé.
Осим Наталије Рајковић, која је главни вокал и ритам гитара, бенд Nataleé чине и Александар Дервишевић Derwah (бас гитара), Бранислав Драговић Беин (скреч мајстор и ди-џеј), Душан Муришић (труба), Андрија Петровић (тромбон), Алекса Ненадовић (електрична гитара), Луна Шкопеља (бек вокал и клавијатуре).

Маниви

Иза псеудонима Маниви крије се стваралачки универзум Иване Вукмировић, соул/рнб кантауторке, продуценткиње, гитаристкиње, певачице и бенд лидерке. Ивана је дипломирана проф. џез певања и професионална музичарка са деценијом рада иза себе, усидрена тренутно у
Београду. У Маниви звук уплетени су истакнути џез музичари домаће сцене (Пеђа Милутиновић – бубањ, Драган Ћалина – клавијатуре, Дејан Антовић – бас) доносећи саставу виртуозне аранжмане и хармоничну промишљеност који су се природно стопили са Иванином лириком и
баршунастим гласом.
Бенд Маниви негује рнб/соул израз од 2016. године и иза њих налазе са два албума – Маниви (2016. Lampshade Media) и Mirror (2021. Glitch Records). Досадашња издања и наступи бенда Маниви већ су приглили бројне регионалне љубитеље соулфул мелодија, споја изврсног лајв извођења музике и електронске продукције, као и рефлексивних текстова. Ивана је свој унутрашњи свет прекројавала у текстове најпре на енглеском језику, све до издања песме „Нико неће знати’’ са Ђорђем Миљеновићем (а.к.а. Sky Wikluh) 2021. када прави преокрет и креће са стваралаштвом на српском језику. Поред овог дуета ту је и сарадња на нумери „Безобразно’’ и гостовање на песми „Да изађемо из кафане’’ Ђорђа Миљеновића. Ивана је делила бину и стварала са музичарима попут Марка Луиса, Салета Седлара а стижу и колаборације са именима новог поп таласа – бендом Ретроспектива и продуцентом А.Н.Д.Р.

 

А.Н.Д.Р.

Омиљен трубач међу продуцентима – омиљен продуцент међу трубачима, А.Н.Д.Р. Андрија Гавриловић познатији као А.Н.Д.Р. је све обожаваније име на поп/данце сцени, изванредан музичар школован на Берклију и уметник који је брусио свој занат живећи и стварајући у
Њујорку. Ове године донео нам је албум „У КРУГ”, поп/данце издање саткано од 10 песама и 10 вокала новог таласа домаће сцене међу којима су Лука Рајић, Ретроспектива, Nataleé, Ана Протулипац (Ирие ФМ), Јана Вуковић и други. Након одличних рецензија, десетина хиљада стримова и пуних клубова само пар месеци након објављивања албума „У КРУГ” наставља да представља екипу која ствара и воли добру поп музику. Концепт лајв наступа подразумева сарадњу са бендом Ретроспектива и њиховим фронтменом Кићом као главним вокалом, а као гости на сцени ту си и неки од певача са албума.

Ретроспектива

Ретроспектива, поп тројац активан на домаћој сцени од 2019. који се чврсто утиснуо у звук домаће сцене са албумом „Приче са хард диска’’ и сарадњама са саставима Pocket Palma, SevdahBABY, Фантм, Gramophonedzie и наравно А.Н.Д.Р. Спој поп-мелодија, модерних беат-ова, retro-synth звука, funky bass-a и одличног вокала несумњиво ће вас натерати да се добро изђускате. Ретроспективу чине: Александар Стевановић Кића (вокал и текстописац), Душан Паунковић (бас), Лука Самарџија (гитариста, продуцент).

 

SevdahBABY

Данас, као и пре петнаест година, SevdahBABY је један човек. Он се зове Милан Станковић и он највише ужива када у својим песмама меша различите музичке културе. Не боји се оптужби за јерес ни од једне врсте публике: ни од стране љубитеља маинстреам или балканске фолк музике са једне и представника урбане, андерграунд културе на другој страни. Он снажно верује да је музика универзална, да је балкански севдах исто што и амерички блуес, или бразилска tristessa.
Осим као продуцент, SevdahBABY је активан и као ди-џеј. Почев од 2007. године имао је бројне наступе широм бивше Југославије, као и у земљама у окружењу. Његови ди-џеј сетови одишу еклектиком, али та разноврсност стилова увек је у својој дубокој основи подржана покретљивим фанки ритмовима и снажним електронским синт линијама.

Музички програм „Showcase 1” ће бити одржан 1. септембра, у оквиру којег ће наступити Турбо Транс Туристи у 20 часова, бенд 21. век у 21 час и Moussaka у 22 часа.

Музички програм „Showcase 3” ће бити одржан 3. септембра у оквиру којег ће наступити Јана Вуковић у 21 час, Ива Лоренс у 22 часа, Ата у 23 часа, Galatheia у 23.45 и Там у 00.30 часова.

Погледајте цео музички програм у оквиру отварања Калеидоскопа културе који се одржава од од 1. до 4. септембра у Дистрикту.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

02. Септембар 2022.
Завршен!

Време

21:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/
X