novi-sad-kroz-knjigu

Seobe duša — Novi Sad kroz knjigu

Izložba „Novi Sad kroz knjigu”, centralni događaj programske celine „Seobe duša”, biće otvorena 3. marta u 11 časova, u Auli Novosadskog sajma i povezana je sa Međunarodnim sajmom knjiga u Novom Sadu. Istog dana će biti održana promocija istoimene ilustrovane monografije o istoriji knjige u Novom Sadu. Narednim danima posetioci će moći izložbu da pogledaju do 13. marta, od 10 do 20 časova.

Tematika seoba zaokuplja književnost od najranijih dana. Može se reći da je i samo književno pisanje osoben vid migracija, iseljavanja, premeštanja, nomadizma.

Izložba „Seobe duša — Novi Sad kroz knjigu”, koju će posetioci moći da pogledaju do 13. marta,  jeste savremeni paviljon književnosti koji u dodiru s drugim umetnostima tematizuje ulogu knjige u životu Novog Sada u periodu od osnivanja prve knjižare do polovine prošlog veka.

Narativnu bazu i ujedno katalog izložbe čini ilustrovana monografija „Novi Sad kroz knjigu” autora prof. dr Zorice Hadžić i dr Uroša Stankovića, trajni opipljivi legat i podsetnik na značaj Novog Sada u evropskoj istoriji knjige.

Jedinstven događaj ovog tipa na Balkanu, izložba slavi knjigu kao civilizacijski i kulturološki objekat kroz snažne vizuelne narative i intervencije u Auli Novosadskog sajma. Posetioci od samog stupanja u prostor postaju deo Seoba duša, svojevrsnog lavirinta iskustva čitanja. Između ritmično raspoređenih zavesa s motivima iz monografije, multimedijalnog stola koji sadrži dodatne edukativne i zabavne materijale, poput starih razglednica Novog Sada, rukopisa davnih sugrađana, retkih portreta, anegdota, nestaje ovovremena sumnja u to da je knjiga živa i sposobna da promeni život grada.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana tri stručna vođenja kroz izložbu, 4, 8. i 12. marta u periodu od 14 do 15 časova. Zaposleni u Gradskoj biblioteci koji su učestvovali u pripremi izložbe, kao i autori kataloga, vodiće posetioce kroz izložbu i iz svog ugla predstaviti njen sadržaj i značaj.

Jedan deo pratećeg programa posvećen je nastupima prevođenih, nagrađivanih i uticajnih regionalnih autora i autorki koji u savremenom trenutku pokušavaju da literaturom izađu na kraj sa složenom tematikom migracija, čime akcenat iz kolektivnog uvodimo u domen ličnog, individualnog iskustva intelektualnog i egzistencijalnog kretanja, a publika će mimo toga imati i priliku da izložbom prošeta s autorima kataloga — monografije i stručnim timom Gradske biblioteke.

Tokom trajanja izložbe „Seobe duša — Novi Sad kroz knjigu” u Master hali Novosadskog sajma ugostićemo najaktuelnije i najveće savremene regionalne pisce:

Rumena Bužarovska, 3. mart od 18 do 19 sati,

Dejan Tiago Stanković, 4. marta u od 19 sati,

Milica Vučković, 5. mart od 19 do 20 sati,

Miljenko Jergović, 6. mart od 17 do 18.30 sati,

Damir Karakaš, 7. mart od 18 do 19 sati,

Kristian Novak, 9. mart od 18 do 19 sati,

Darko Cvijetić, 9. mart od 19 do 20 sati.

 

U sklopu programa Seobe duša imaćemo priliku da čujemo poznate domaće i svetske muzičke izvođače:

 

Miyavi, 3. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma,

Barcelona Gipsy balKan Orchestra, 6. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma,

Kaori Ito i Bogdana Rankovića & Etnoforiju, 8. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma,

Chalaban bend, 9. marta, Hala 1 Novosadskog sajma.

Bilju Krstić i Bistrik orkestar, 10. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma,

Karneval obrednih povorki, 11. marta u 18 sati, Hali 1 Novosadskog sajma,

Gotan project — Antropoceno! 12. marta u 20 časova, Hala 1 Novosadskog sajma,

Original Enigma Voices i Camerata Novi Sad, 13. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma.

 

Bogat program projekta Seobe duša prikazaće nam ovu temu i kroz druge vidove umetnosti. Imaćemo priliku da seobe doživimo kroz predstave, karnevale, dečje maskenbale, predavanja i performanse:

 

Karneval obrednih povorki predavanje, 4. marta u Master hali Novosadskog sajma,

Romskim putevima — performans, 6. marta u 19 časova u Master hali Novosadskog sajma, 12. marta u Sremskim Karlovcima i 13. marta u Kulturnoj stanici Barka, 

Predstava Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije, 7. marta u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma,

Karneval obrednih povorki — dečji maskenbal, 10. marta u 11 sati, u Master hali Novosadskog sajma.

 

Partner programa Seobe duša je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO.

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

03. мар 2022.
Završen!

Lokacija

Hala 1 Novosadskog sajma
Hajduk Veljkova 11, Novi Sad

Organizator

Gradska biblioteka u Novom Sadu
Internet adresa
https://www.gbns.rs/