novi-sad-kroz-knjigu

Сеобе душа — Нови Сад кроз књигу

Изложба „Нови Сад кроз књигу”, централни догађај програмске целине Сеобе душа, биће отворена 3. марта у 11 часова, у Аули Новосадског сајма и повезана је са Међународним сајмом књига у Новом Саду. Истог дана ће бити одржана промоција истоимене илустроване монографије о историји књиге у Новом Саду. Наредним данима посетиоци ће моћи изложбу да погеледају до 13. марта, од 10 до 20 часова.

Тематика сеоба заокупља књижевност од најранијих дана. Може се рећи да је и само књижевно писање особен вид миграција, исељавања, премештања, номадизма.

Изложба „Сеобе душа — Нови Сад кроз књигу”, коју ће посетиоци моћи да погледају до 13. марта,  јесте савремени павиљон књижевности који у додиру с другим уметностима тематизује улогу књиге у животу Новог Сада у периоду од оснивања прве књижаре до половине прошлог века.

Наративну базу и уједно каталог изложбе чини илустрована монографија „Нови Сад кроз књигу” аутора проф. др Зорице Хаџић и др Уроша Станковића, трајни опипљиви легат и подсетник на значај Новог Сада у европској историји књиге.

Јединствен догађај овог типа на Балкану, изложба слави књигу као цивилизацијски и културолошки објекат кроз снажне визуелне наративе и интервенције у Аули Новосадског сајма. Посетиоци од самог ступања у простор постају део Сеоба душа, својеврсног лавиринта искуства читања. Између ритмично распоређених завеса с мотивима из монографије, мултимедијалног стола који садржи додатне едукативне и забавне материјале, попут старих разгледница Новог Сада, рукописа давних суграђана, ретких портрета, анегдота, нестаје ововремена сумња у то да је књига жива и способна да промени живот града.

Током трајања изложбе биће организована три стручна вођења кроз изложбу, 4, 8. и 12. марта у периоду од 14 до 15 часова. Запослени у Градској библиотеци који су учествовали у припреми изложбе, као и аутори каталога, водиће посетиоце кроз изложбу и из свог угла представити њен садржај и значај.

Један део пратећег програма посвећен је наступима превођених, награђиваних и утицајних регионалних аутора и ауторки који у савременом тренутку покушавају да литературом изађу на крај са сложеном тематиком миграција, чиме акценат из колективног уводимо у домен личног, индивидуалног искуства интелектуалног и егзистенцијалног кретања, а публика ће мимо тога имати и прилику да изложбом прошета с ауторима каталога — монографије и стручним тимом Градске библиотеке.

Током трајања изложбе „Сеобе душа — Нови Сад кроз књигу” у Мастер хали Новосадског сајма угостићемо најактуелније и највеће савремене регионалне писце:

Румена Бужаровска, 3. март од 18 до 19 сати,

Милица Вучковић, 5. март од 19 до 20 сати,

Миљенко Јерговић, 6. март од 17 до 18.30 сати,

Дамир Каракаш, 7. март од 18 до 19 сати,

Кристиан Новак, 9. март од 18 до 19 сати,

Дарко Цвијетић, 9. март од 19 до 20 сати.

У склопу програма Сеобе душа имаћемо прилику да чујемо познате домаће и светске музичке извођаче у Хали 1 Новосадског сајма:

Miyavi, 3. марта у 20 сати,

Barcelona Gipsy balKan Orchestra, 6. марта у 20 сати,

Каори Ито и Богдана Ранковића & Етнофорију, 8. марта у 20 сати,

Chalaban, 9. марта,

Биљу Крстић и Бистрик оркестар, 10. марта у сати,

Карневал обредних поворки, 11. марта у 18 сати,

Gotan project — Antropoceno!,12. марта у 20 сати,

Original Enigma Voices и Camerata Нови Сад, 13. марта у 20 сати.

Богат програм пројекта Сеобе душа приказаће нам ову тему и кроз друге видове уметности. Имаћемо прилику да сеобе доживимо кроз представе, карневале, дечје маскенбале, предавања и перформансе:

Карневал обредних поворки  предавање, 4. марта у Мастер хали Новосадског сајма,

Ромским путевима — перформанс, 6. марта у 19 часова у Мастер хали Новосадског сајма. Перформанс ће се након тога одржати  12. марта у Сремским Карловцима и 13. марта у Културној станици Барка.

Представа Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније, 7. марта у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма,

Карневал обредних поворки — дечји маскенбал, 10. марта у 11 сати, у Мастер хали Новосадског сајма.

Партнер програма Сеобе душа је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

05. Mar 2022.
Завршен!

Локација

Хала 1 Новосадског сајма
Hajduk Veljkova 11, Нови Сад

Организатор

Градска библиотека у Новом Саду
Интернет адреса
https://www.gbns.rs/

Остали организатори

Новосадски сајам
Интернет адреса
https://www.sajam.net/sr/