novi-sad-kroz-knjigu

Стручно вођење кроз изложбу „Нови Сад кроз књигу”

Изложба „Нови Сад кроз књигу” централни је догађај програмске целине Сеобе душа и трајаће од 3. до 12. марта у Аули Новосадског сајма. Током трајања изложбе биће организована три стручна вођења кроз изложбу, 4, 8. и 12. марта у периоду од 14 до 15 часова.

Запослени у Градској библиотеци који су учествовали у припреми изложбе, као и аутори каталога, водиће посетиоце кроз изложбу и из свог угла представити њен садржај и значај.

Модерна изложба, у савеменом изразу, фокусирана је на реконструкцију књиге као објекта у свакодневном животу, кроз снажне визуелне наративе и интервенције у простору. Елементи изложбе обухватају синергију аналогног и дигиталног медија, која ће осавременити медиј књиге, а у средишту изложбе је велики микс-медија сто, за којим истовремено може бити више десетина људи препуштених лавиринту града књиге који ће бити тешко напустити. Изложбу прати и атрактивна илустрована монографија о историји књиге у Новом Саду.

Током трајања изложбе биће организована три стручна вођења кроз изложбу, 4, 8. и 12. марта у периоду од 14 до 15 часова. Запослени у Градској библиотеци који су учествовали у припреми изложбе, као и аутори каталога, водиће посетиоце кроз изложбу и из свог угла представити њен садржај и значај.

Један део пратећег програма посвећен је наступима превођених, награђиваних и утицајних регионалних аутора и ауторки који у савременом тренутку покушавају да литературом изађу на крај са сложеном тематиком миграција, чиме акценат из колективног уводимо у домен личног, индивидуалног искуства интелектуалног и егзистенцијалног кретања, а публика ће мимо тога имати и прилику да изложбом прошета с ауторима каталога — монографије и стручним тимом Градске библиотеке.

Током трајања изложбе „Сеобе душа — Нови Сад кроз књигу” у Мастер хали Новосадског сајма угостићемо најактуелније и највеће савремене регионалне писце:

Румена Бужаровска, 3. март од 18 до 19 сати;

Милица Вучковић, 5. март од 19 до 20 сати;

Миљенко Јерговић, 6. март од 17 до 18.30 сати;

Дамир Каракаш, 7. март од 18 до 19 сати;

Кристиан Новак, 9. март од 18 до 19 сати;

Дарко Цвијетић, 9. март од 19 до 20 сати.

У склопу програма Сеобе душа имаћемо прилику да чујемо познате домаће и светске музичке извођаче у Хали 1 Новосадског сајма:

Miyavi, 3. марта у 20 сати,

Barcelona Gipsy balKan Orchestra, 6. марта у 20 сати,

Каори Ито и Богдана Ранковића & Етнофорију, 8. марта у 20 сати,

Chalaban, 9. марта,

Биљу Крстић и Бистрик оркестар, 10. марта у сати,

Карневал обредних поворки, 11. марта у 18 сати,

Gotan project — Antropoceno!,12. марта у 20 сати,

Original Enigma Voices и Camerata Нови Сад, 13. марта у 20 сати.

Богат програм пројекта Сеобе душа приказаће нам ову тему и кроз друге видове уметности. Имаћемо прилику да сеобе доживимо кроз представе, карневале, дечје маскенбале, предавања и перформансе:

Карневал обредних поворки  предавање, 4. марта у Мастер хали Новосадског сајма,

Ромским путевима — перформанс, 6. марта у 19 часова у Мастер хали Новосадског сајма. Перформанс ће се након тога одржати  12. марта у Сремским Карловцима и 13. марта у Културној станици Барка.

Представа Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније, 7. марта у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма,

Карневал обредних поворки — дечји маскенбал, 10. марта у 11 сати, у Мастер хали Новосадског сајма.

Партнер програма Сеобе душа је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

04. Mar 2022.
Завршен!

Време

14:00 - 15:00

Локација

Новосадски сајам
Hajduk Veljkova 11, Novi Sad

Организатор

Градска библиотека у Новом Саду
Интернет адреса
https://www.gbns.rs/